Na naší škole organizujeme pro studenty různé zajímavé kurzy, které jsou pro ně nejen zábavným zpestřením výuky.
Jo, jo, máme tu fakt hodně kurzů a nejsou to jen klasický sporťáky a lyžáky jako jinde. Během roku dycky proběhne barmanskej a baristickej kurz, který stojej za to.
Sice sem nejdřív nevěděl, co je to ten baristickej kurz, ale pak se mi hrozně líbil. Hlavně tamto, jak se dělaj z pěny na kafy různý tvary. Teď umím udělat takovej ten lístek nahoře. Dobrý ne?
No a ještě můžeš chodit taky na barmanskej kroužek. Tam se toho dá hodně naučit.
A je toho ještě mnohem víc, co se tu dá dělat. Tahle škola prostě válí.
Je určen především pro zájemce z prvního ročníku oboru Hotelnictví a cestovní ruch, ale mohou se ho zúčastnit i žáci vyšších ročníků, případně i jiného studijního oboru. Kurz trvá 5 dnů (PO-PÁ cca od 8:00 do 18:00 hodin) a je zakončen závěrečnou teoretickou a praktickou zkouškou. Úspěšní absolventi obdrží certifikát CBA, který je platný ve všech zemích Mezinárodní barmanské asociace.
Účastníci se učí základnímu názvosloví, práci s inventářem a pomůckami, znalosti druhů alkoholických a nealkoholických nápojů, jejich výrobě, skladování, ošetřování, recepturám, technice přípravy a prezentaci nápojů. Podrobně se seznámí s výrobními postupy destilátů, likérů i nealkoholických nápojů. Získají přehled o kategorizaci, charakteristikách, a pracovním postupu při výrobě míšených nápojů. V praktické části si vyzkouší namíchat nejoblíbenější světově známé drinky podle receptur IBA. Absolvent kurzu je připraven pracovat za barmanským pultem v pozici barman s předpokladem získání kvalitní praxe.
Kurzy vede pan Karel Zapalač,
šestinásobný vítěz titulu Barman roku, trojnásobný vítěz Hot Cup, vítěz Mattoni Grand Drink a držitel
ocenění Best technical skills – Nejzručnější barman světa na Mistrovství světa v Singapuru r. 2000.
Jako nadstavbu nabízíme možnost účasti absolventů kurzu v barmanském kroužku zdarma. Kroužek je zaměřen na zdokonalování základů získaných na barmanském kurzu a jako příprava na barmanské soutěže. Podmínkou je pouze pravidelná docházka.
Týdenního kurzu (PO-PÁ) „Bartender´s Master Class“ se mohou zúčastnit pouze absolventi základního barmanského
kurzu. Teorie je prezentována v minimálním rozsahu a všichni účastníci jsou plně zapojeni do praktické
části.
Hlavní části kurzu tvoří working flair (3 dny) - nácvik přípravy a servírování koktejlů volným způsobem,
horké nápoje - příprava horkých nápojů pro barový, kavárenský a restaurační provoz a míchání horkých nápojů
jako příprava na soutěž, zdobení koktejlů - výroba a nácvik zdobení (využití pro běžný provoz, profesionální
práci i barmanské soutěže), a barový catering (bartending) - novinky a zajímavosti ze zbožíznalectví,
samostatná příprava akce na objednávku, samostatné sestavení barového lístku.
Dalšími velmi zajímavými body kurzu jsou sabrage – sekání sektu šavlí, ukázky molekulární mixologie či ukázky zajímavých kategorií koktejlů – slamers, crustas, bowle.
Závěrečná zkouška probíhá formou krátkého testu a praktickou zkouškou formou volného stylu. Úspěšní absolventi obdrží certifikát CBA.
Ve spolupráci s první Školou kávy v ČR organizujeme v Praze baristický kurz. Je určen především pro zájemce z prvního ročníku oboru Hotelnictví a cestovní ruch, ale mohou se ho zúčastnit i žáci vyšších ročníků, případně i jiného studijního oboru.
V rámci baristického kurzu mohou naši žáci absolvovat kurzy „Od keře až k espressu“ a „Latté Art“. Oba kurzy probíhají v sídle Školy kávy v Praze pod vedením Roberta Trevisana, který tento typ semináře pořádá nejen pro zájemce z ČR, ale školil již baristy také na Slovensku, v Polsku, Lotyšsku, Itálii a Maďarsku. Posledním exotickým místem, kde Roberto vedl semináře, bylo Mexiko.
Tento celodenní seminář zahrnuje zhruba 5 hodin teoretické výuky a 3 hodiny praxe a je vhodný pro každého, kdo má zájem získat základní informace o kávě a její přípravě.
Během semináře proniknou budoucí baristé do teoretických tajů kávy, naučí se pracovat s kávou, kávomlýnkem a kávovarem samotným, osvojí si správný způsob přípravy espressa, a to vše poutavou a zajímavou formou.
V průběhu teoretické části získají účastníci základní informace týkající se kávy – charakteristiky, odrůd, pěstování, pražení, balení kávy a všeho důležitého, co by měl každý profesionální barista o kávě vědět – charakteristika espressa, analýza pomocí smyslů nebo technika kávovaru a kávomlýnku.
Při praktické části semináře, která je zaměřena na práci s kávomlýnkem a přípravu espressa, mají žáci k dispozici 5 dvoupákových profesionálních kávovarů a 10 kávomlýnků od renomovaných výrobců profesionální techniky.
Část kurzu je věnována informaci o cappuccinu s tím, že práci s mlékem, přípravě cappuccina a technice Latte Art se podrobně věnuje teprve nadstavbový seminář Latte Art, který je pokračováním základního semináře Od keře až k espressu.
Na konci semináře získají účastníci certifikát o absolvování semináře, a stávají se tak certifikovanými baristy Školy kávy.
Nadstavbový seminář Latte Art je zaměřen na práci s mlékem, přípravu cappuccina a techniku Latte Art. Jde o speciální techniku lití ohřátého zpěněného mléka do kávy tak, že na povrchu vznikají různé obrazce. Jedná se o celodenní seminář zahrnující 3 hodiny teoretické výuky a 5 hodin praxe.
Teoretická část je zaměřena především na informace o mléku a jeho zpracování – typologie mléka, vlastnosti mléka na cappuccino, základní informace o způsobech práce s mlékem, rozdíl mezi klasickým cappuccinem a technikou Latte Art, technika práce s mlékem ve standardní konvičce a v konvičce na Latte Art, pomůcky pro práci s mlékem.
Praktická část je věnována práci u kávovaru a především přípravě cappuccina a tréninku zpěňování mléka. Účastníci si osvojí techniku práce s konvičkou, techniku zpěňování mléka, základní návyky při lití mléka do espressa, přípravu tradičního cappuccina i přípravu cappuccina technikou Latte Art.
Závěrečná část semináře je věnována např. ukázce dekorování cappuccina pomocí čokoládové polevy (toppingu). Na konci semináře získají účastníci certifikát o absolvování semináře, a stávají se tak certifikovanými baristy.
Je určen pro žáky 1. ročníků učebního oboru Kadeřník, je součástí Školního vzdělávacího programu a účast žáků je tedy povinná. V případě zájmu se však mohou zúčastnit i žáci ostatních prvních ročníků. Kurz je pětidenní a je zaměřen převážně na výuku sjezdového a běžeckého lyžování, snowboardingu a zásad bezpečného chování na horách.
Do programu kurzů je v rámci mezipředmětových vztahů začleněno učivo, zejména jeho praktické procvičování, vyučovacích předmětů Tělesná výchova, Etiketa, Základy přírodních věd, Průvodcovství a Zeměpis cestovního ruchu.
Podrobnosti ke stažení zde.
Je určen pro žáky 2. ročníků denního čtyřletého studia, je součástí Školního vzdělávacího programu a účast žáků je tedy povinná. Kurz je pětidenní a žáci absolvují převážně pohybové aktivity v lanovém centru, učí se základům horolezectví, lukostřelbě, absolvují armygame, noční hru, blok her na rozvoj týmu a důvěry, vyzkouší bungee-trampolínu, airsoft, aj.
Podrobnosti ke stažení - místo konání a program, informace k pobytu, provozní řád, nadstandardní aktivity.
Hotelová škola v Hradci Králové je zajímavá jak nadstandardním interiérem, moderními metodami výuky, tak přístupem našich učitelů. Zakládáme si na tom, aby naši žáci dostali řádné teoretické i praktické vzdělání a měli tak dobré šance pro získání zaměstnání, nebo během přijímacích zkoušek na VOŠ a VŠ.
Telefon | +420 495 592 288 |
---|---|
hotelovka@hotelovka.cz | |
Adresa | Československé armády 274/55, |
500 03 Hradec Králové |