Barmanský kurz 2025
V rámci rozšíření odborné výuky nápojové gastronomie se i letos konal pětidenní barmanský kurz, který proběhl v termínu 20.–25. 11. 2025. Intenzivní program, probíhající každý den od 8:30 do 17:30, nabídl našim žákům možnost získat cenné znalosti a praktické zkušenosti pod vedením špičkového odborníka.
Účastníci kurzu si osvojili:
• základní barmanské názvosloví,
• práci s inventářem a profesionálními pomůckami,
• znalosti o alkoholických i nealkoholických nápojích, jejich výrobě, skladování a správném ošetřování,
• receptury klasických i moderních koktejlů,
• techniku přípravy, míchání a atraktivní prezentaci nápojů.
Výuka probíhala pod vedením pana Karla Zapalače, šestinásobného držitele titulu Barman roku, majitele
barmanské školy Cocktail Bar Charlie a uznávaného odborníka v oboru. Jeho profesionální přístup a dlouholeté
zkušenosti byly pro žáky velkou inspirací.
Profesionální prezentace rumů
Závěrečný den kurzu obohatila profesionální prezentace rumů, kterou vedl pan Jiří Kmoch, obchodní zástupce
společnosti Pernod Ricard. Žáci se dozvěděli mnoho zajímavostí o historii, výrobě i senzorice prémiových
rumů.
Závěrečné zkoušky pod dohledem odborníka
Závěrečné zkoušky byly tradičně rozdělené do dvou dnů, aby měl každý účastník dostatek prostoru prezentovat
své dovednosti. Na jejich průběh dohlížel komisař pan Oldřich Čáp, majitel a Head Master Bartender of
Mr. Shaker Cocktail Bar v Náchodě. Pečlivě dbal na dodržení všech pravidel a standardů České barmanské
asociace.
Kurzu se zúčastnilo 15 žáků třídy 1.A – a všichni jej úspěšně dokončili.
Slavnostní předávání certifikátů
Po úspěšném absolvování zkoušek následovalo slavnostní předávání mezinárodních certifikátů CBA
v českém i anglickém jazyce. Tyto certifikáty jsou platné ve všech zemích Mezinárodní barmanské asociace
(IBA) a jejich držitelé jsou připraveni k výkonu barmanské profese v tuzemsku i v zahraničí.
Ocenění nejlepších barmanek kurzu
• Nejzručnější barmankou kurzu se stala Valérie Dlabová,
• nejlepším barmanem kurzu byla vyhlášena Julie Michaličková.
Obě oceněné si odnesly barmanskou zástěru, sirup Monin a profesionální barmanské vybavení, které jim pomůže
v dalším rozvoji.
Každý z účastníků zároveň obdržel Skripta tréninkového a rozvojového programu a příručku Ovocné destiláty
Rudolf Jelínek.
Atmosféra, na kterou se nezapomíná
Po úspěšných zkouškách došlo dokonce i na malou autogramiádu s lektorem a komisařem, což krásně
završilo atmosféru celé akce.
Absolvent kurzu je připraven pracovat za barmanským pultem v pozici barman a rychle získávat kvalitní
praxi.
Všem účastníkům gratulujeme a děkujeme za skvělou reprezentaci naší školy!
Autor fotodokumentace: Karakuts Denys, 4.B